Skribent 2# Kakan Hermansson.


Vi har kunnat se Kakan som programledare i "Kaka på kaka" och sidekick i "Idol" men hon är även verksam som DJ, klubbarrangör, konstnär, bloggerska och komiker.

Vad handlar din text i boken om?
Den handlar om min och andras normöverskridande kamp för att hitta rätt, utifrån mig, både som 15-åring och som 32-åring. Jag tror att jag helt enkelt har försökt skriva ner min längtan och mitt sökande efter mig själv i populärkulturen och hur svårt det är att hitta sig själv där. Jag resonerar lite om förebilder och hur det kommer sig att alla dessa, för mig, alltid har varit kvinnor.

Du skriver om riot grrrl-kulturen och din identifikation med den, vilket det är flera av skribenterna i boken som gör. Jag tycker att den har känts lite lågmäld de senaste åren men börjar känna en revival. Vad tänker du? Varför "dog den" lite?
Jag vet inte om den dog, den kanske bara bytte skepnad? Förmodligen för att det inte finns plats för så många tjejer i världen, framför allt inte alternativa sådana, som  feminister, vissa flator och andra som går mot strömmen på ett eller annat sätt. Jag har efter det befunnit mig mest i punksvängen, där det yttre inte spelat lika stor roll, samt med väldigt radikala feminister. Jag kan inte påstå att jag inte hittat nåt nytt som inte ersatt den scenen.

Har du upptäckt några bra nya riot grrrl-band man borde kolla upp?
Ja! Fifth Column är ett gammalt band som jag upptäckte i samband med att Marit Bergman och jag panelpratade om just detta ämne. Herregud så extremt coola! Och hög lesbisk kvot.

Vad läser du helst?
Jag läser bara böcker av kvinnor och försöker varva både facklitteratur och skönlitterärt. Kvinnors erfarenheter är fortfarande så ovanligt och i underläge i alla historier så jag försöker jämna ut det i min hjärna. Andrea Dworkin är min favoritfeminist ganska ofta, henne läser jag gärna. Och Marie Hermansons Himmelsdalen. Om du vill läsa vackert och politiskt i ett, läs då Athena Farrokhzads Vitsvit.

Jag tycker att du alltid har sjukt coola saker på dig, vad brukar du tänka på när du shoppar/väljer kläder?
Att det faller snyggt och att jag inte blir för varm.

Låter du andra välja åt dig ibland, vilka är reglerna då? I texten skriver du bl.a om att du själv väljer vad du vill signalera med din klädsel och att om du kunde välja själv, så skulle du helst klä dig könlöst.
Nu tycker jag inte att jag klär mig könlöst. Mitt liv är inte så exotiskt när jag inte är på TV. Träningstights och nån gammal punktisha. Jag drar runt i min keramikverkstad i trätofflor.
Jag signalerar nog jämt att jag är självsäker och smart.

Foto: Irika Sandström

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln