Skribent 4# Andy Candy

Andy Candy är skribent och skriver i Av oss blev det aldrig några riktiga damer om hur hon som medveten feminist upplevde sin könsbytesutredning.



Vad handlar din text om?
Min text handlar om mina erfarenheter av att vara transperson. Jag skriver om hur jag som medveten feminist upplevde att genomgå en könsbytesutredning.

Du skriver om kvinnorollen som något skyddat. Utveckla!
Min upplevelse som transperson är att det inte är enbart upp till mig att välja den kvinnoroll som jag trivs bäst med. Utan jag har behövt anpassa mig till olika vårdgivares och deras tolkningar och tankar om hur kvinnor bör/ska vara. Det har för min del varit en ofri och problematisk vandring.

När du gick en könsbytesutredning så kom du på att sjukvården hade en mall för hur din kvinnoroll skulle se ut, och du anpassade dig efter den för att tillfredställa dem eftersom du var beroende av dem. Berätta mer om det?
Det var en väldigt stereotyp kvinnoroll som jag inte trodde att yrkesversamma kvinnor hade idag. Det var förvånade att vuxna kvinnor ville att jag skulle ikläda mig en kvinnoroll, vilken inte är jag. Jag har länge upplevt att hbt-aktivister har jobbat hårt med att förändra bilden av kvinnligt och manligt inom vården. Vårdapparaten verkar på många håll ha en förlegad syn på kön. Som transsexuell patient blir detta tydligt, då min kropp och min närvaro på olika sätt ständigt utmanar föreställningar om kön.


Vad säger feministen i dig om det?
Feministen i mig säger såklart att alla har rätt till sin egen kropp. Det är ett grundläggande feministisk krav och det är upprörande att det fortfarande ska ifrågasättas.

Hur känns det idag?
När man är i en utredning, så kretsar ju nästan hela livet kring den eftersom hela min fortsatta existens hänger på dess utgång. Jag var i händerna på deras subjektiva välvilja. Nu när det hela är över så har jag ett mer avslappnad sätt att förhålla mig till det, då jag har fått en distans till det hela. Samtidigt kan jag också vara mer kritisk till vissa delar av utredningen. Jag är glad över att jag har gjort den.

Jag tänker att det finns tusen kvinnoroller att spela, och att jag
valt olika stereotyper i olika skeenden av livet för att "passa in".
Har du känt likadant?

Ja, men jag tänker så gör ju nästan alla. Vissa roller spelar vi bättre än andra

Foto: Molly Abrahamsson

Andy Candy är en av skribenterna i antologin Av oss blev det aldrig några riktiga damer. Förbeställ ditt ex genom att maila oss på info@sjosalaforlag.se. Namn och adress är det vi behöver. Boken landar hos dig våren 2014.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln