Sluta äta klyschor! De innehåller miljöfarligt avfall och bajs.

Det finns inget som provocerar mig så mycket som klyschor. Klyschor har blivit ett enkelt sätt att slippa tänka själv. Jättebekvämt för klyschanvändaren ifråga förvisso, jättebekvämt men livsfarligt. Fenomenet klyschor gör att man på enkelt sätt kan slippa undan viktiga frågor utan att ens behöva snudda vid sitt eget samvete och tänka på vad man själv egentligen tycker . Att slippa ställas till svars för att man lättvindigt häver ur sig något som fem miljoner andra människor har uttalat fem miljoner gånger förut. För hur ska någon kunna lägga det ansvaret på en själv om man drar en klyscha? Man är inte direkt upphovsmakaren och behöver därför inte ta någon skuld. Jättepraktiskt. Jag vet ju att jag själv också drar till med klyschor då och då, men jag vill inte. JAG VILL INTE. Verkligen inget att vara stolt över. Undantaget där klyschor är reko att använda sig av, tycker jag, är vädret. Det drabbar liksom ingen oskyldig.

 

Nu till saken. Under mina sexton år som vegetarian har jag såklart fått höra ett stort antal klyschargument av köttsidan emot vegetarianer som säkert aldrig, eller isåfall väldigt sällan, ifrågasätts det allra minsta av personen som yttrar dem, de bara kommer som på beställning. Som en inlärd reflex. Av dem kan nämnas "vi är gjorda till att äta kött", "människor har ätit kött i alla tider", "vad ska hända med alla djuren om vi blir vegetarianer då, ska vi bara släppa ut dem på gatan eller?" "vi måste ha köttet för proteinerna" osv, osv, osv. Och jag kan tycka att dessa klyschor är hur idiotiska som helst, men eftersom personen ifråga inte har tänkt ut dessa argument på egen hand utan bara apat efter vad andra sagt, så känns det lite som att prata med en vägg att ens argumentera tillbaka mot dem. Ska jag ens försöka att argumentera för "min sak" mot någon som ändå inte tänker själv, utan låter klyschor svara?

 

Sedan finns det en annan kategori köttätare. De som helt enkelt tycker att kött är för gott för att verkligen ta beslutet att sluta äta det. Som sitter med ett samvete som gnager ibland, som vet att köttindustrin är ganska vidrig, att det är mer hälsosamt med vegetarisk kost, att man spar på miljön genom att välja vegetabilier gentemot animaliska produkter, men som ändå helt enkelt inte riktigt orkar ta beslutet att gå över till helt vegetarisk kost. Ni befinner er i ungefär samma läge som jag gör. Jag är förvisso redan vegetarian, jag äter varken kött eller fisk, men mitt samvete gnager för att jag äter ägg och mjölk då jag genom detta stöder en industri som för mig inte alls känns okej att stödja (speciellt inte kycklingindustrin och den vidriga djurhållningen som ligger bakom den). Av ren och pur lathet har jag dock fortsatt dricka min mjölk och äta mina pannkakor. För att det är GOTT. (Känner skam i detta nu, OBS OBS). 

 

Men hörru. Nu, när jag ändå sitter och funderar över det här med vad jag äter eller inte, och varför, så tänker jag ge mig själv och djuren en liten juleklapp. Den kostar inte en spänn förutom en gnutta engagemang. Den ger mitt samvete en liten puff. Den ger ett par färre riksdaler till en industri jag inte vill stödja. Jag tänker bli vegan två gånger i veckan. Inget hallelujah, men ett litet steg åt rätt håll. Jag tycker att små steg är mycket bättre än inga alls.Trots att det är en klyscha.

 

Så God Jul Grisar! (På mitt julbord blir det by the way vegansk julsk*nka i år, se bilden!)

 

(Och om ni vill laga något gott vegetariskt typ två gånger i veckan så tipsar jag om bästa vegomatsbloggen:

Vad I helvete Blir Det Till Middag). 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln