2. Jag äter fisk men inte kött

Hurra! Det är ju hur bra som helst! Alla steg man tar är ju såklart värdefulla på det stora hela. Men fiskar är också djur. De har också nervsystem. Och ur miljösynpunkt är det verkligen tveksamt att äta fisk. Ni har säkert hört talas om uttrycket "utfiskning". Det betyder helt enkelt att man fiskar mer och snabbare än vad fiskarna hinner föröka sig, vilket leder till att många fiskarter är utrotningshotade idag. Torsk är ett välkänt exempel. Det är inte heller bara fiskar som råkar illa ut av dagens industrifiske. Idag, i väst, ser man knappast röken av de gamla hederliga fiskarna som åkte ut med sina trålar på morgonen, kastade ut sina nät och åkte hem på eftermiddagen med sin fångst. Idag är det gigantiska nät som läggs ut, och det är inte kul att läsa om resultatet. Ett exempel är importerade räkor från Indonesien. Man räknar att på ett halvt kilo räkor till konsumenten, så dödas 13 kilo andra havsdjur av bara farten. TRETTON KILO. Som bara slängs. Ett annat exempel är tonfisk. När man fiskar tonfisk så dör så många andra arter i fisket att jag inte kan skriva alla här men bland dem kan nämnas hajar, makrill, svärdfisk, flygfisk, sjöhästar, sköldpaddor, albatrosser, måsar och valar. Liv som bara går till spillo där också! Men som sagt: så länge man inte äter lika mycket fisk som man åt kött (det vill säga byter ut djur mot ett annat djur), så är det såklart bättre än att äta både fisk och kött. Ett steg i rätt riktning! Man kan också, om man vill vara en snällare fiskkonsument leta efter märkningen MSC och KRAV när man handlar. På världsnaturfondens hemsida finns en jättebra lista över fiskar som är snällare att äta än andra. Den hittar du här!

 

Källor:

Angående räkorna: Eating Animals/Jonathan Safran Foer /Environmental Justice Foundation 2003

Angående Eating Animals/ Jonathan Safran Foer /International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas, Madrid, 2005

 

(Bild lånad av Greenpeace)

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln