4. Det finns inget belägg för att människan är gjord för att äta enbart grönsaker.

Du har så rätt! Vi är allätare (omnivor), det vill säga, människan äter både animalier och vegetabilier. Vi människor kan äta kött. Vi har tänder som tål kött. Vi har, om än i varierad omfattning, ätit kött i alla tider. Men likväl som vi ätit kött i alla tider har vi också ätit grönsaker i alla tider. Det är det geografiska läget i kombination av religion som främst varit måttstocken för hur mycket kött vi inmundigat, historiskt sett. Detta har man kunnat fastställa via tänderna och rester av avföring från våra förfäder. Vissa har ätit betydligt mer kött än andra. Många samhällen nära vatten har haft fisk som huvudsaklig föda och knappt ätit något kött alls, medan man i jägarsamhällen haft mest kött på menyn. I samhällen där tillgången på dessa har varit dålig har man haft grönsaker som grund och kompletterat med fisk- och/eller kött när det funnits tillgängligt.

 

Det finurliga med dagens människa är att den har tillräckligt med kunskaper att tillgå och vegetariska alternativ för att kunna välja bort/minska på sin köttkonsumtion för att vara en bättre, mer miljömedveten, hänsynsfull och solidarisk konsument helt enkelt. Är vi i väst inte skyldiga det när vi förbrukat och förstört vår värld sedan industrialiseringens början? Eh, jo, det är vi.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln